Oral Presentation Schedule

Times are listed in Eastern Daylight Time (GMT-4)

Time	Day 1 - Tuesday, May 21 2024
8:00-9:00 AM	Registration & Breakfast Poster Viewing
9:00-9:15 AM	Welcome and Opening Remarks Isabelle Massarelli, Local Arrangements Chair Pamela Pehrsson, Chair, 43rd NNDC
9:15-10:15 AM	Keynote Presentation Introduction from Pamela Pehrsson Dr. Deirdra Chester Director, Office of the Chief Scientist (OCS/OSEC) Research, Education and Economics (REE) United States Department of Agriculture
10:15-10:35 AM	Break (20 mins)
10:35-10:40 AM	Session 1: Database Development and Standardization Moderator: Lauri Byerley (5 mins)
10:40-11:00 AM	Andrea Lindsey Shaping the Future for Informed Use of Dietary Supplements: An Ingredient Database and Mobile App
11:00-11:20 AM	James Friday The Food Surveys Research Group's Recipe Nutrient Calculation Program Redesign
11:20-11:40 AM	Cho-Il Kim Standardization and Integration of Food and Nutrient Database in Korea
11:40-12:00 PM	Linda Kantor Capturing Data on Foods Purchased and Acquired From Away-From-Home Places in the Second National Household Food Acquisition and Purchase Survey Field Test
12:00-1:20	Lunch (1 hour 20 min)
1:20-1:25 PM	Session 2: Government Updates Moderator: Catherine Champagne (5 mins)
1:25-1:45 PM	Andrea Carlson Statistical Properties of the Purchase-to-Plate Crosswalk: A Comparison of Healthy Eating Index Score
1:45-2:05 PM	Marie-Claude Mallet SNAP-CAN: Sampling and Nutrient Analysis Program for Canada
2:05-2:25 PM	Natalie Partridge Looking to the Future – New Directions for the USDA's Child Nutrition Database
2:25-2:45 PM	Carrie Martin USDA Food Patterns Equivalents Database (FPED), 2021-2023
2:45-3:05 PM	WenYen Juan Development of an Intrinsic, Enrichment, and Fortification Food and Nutrient Database
3:05-3:25 PM	James Harnley Understanding the Data in a Database: a Necessity for Research Integrity
3:25-3:45 PM	Break (20 mins)
3:45-3:50 PM	Session 3: Nutrients and Other Food Components in US National Dietary Surveillance Moderator: Isabelle Massarelli (5 mins)
3:50-4:05 PM	Alanna Moshfegh Nutrients in National Dietary Surveillance in the United States
4:05-4:20 PM	Kelly Kogan A Review of the Research of What We Eat in America, NHANES' Nutrients and Food Components Reported and Assessed in Research Studies
4:20-4:35 PM	Alexandra Cowan-Pyle Applications of U.S. Federal Micronutrient Data for Dietary Guidance, Surveillance, and Epidemiological Research
4:35-4:50 PM	Diane Mitchell A Review of the Scientific Literature to Characterize Nutrients and Other Food Components Not Reported in the Food and Nutrient Database for Dietary Studies (FNDDS)
4:50-5:20 PM	Session 3 Panel Discussion and Audience Q&A
5:20 PM	Day 1 Wrap-Up
	Welcome Reception & Evening Activity Light refreshments served

Time	Day 2 - Wednesday, May 22 2024
8:00-9:00 AM	Registration & Breakfast Poster Viewing
9:00-9:15 AM	Day 2 Opening Remarks Isabelle Massarelli, Local Arrangements Chair
9:15-10:15 AM	Keynote Presentation Introduction from Isabelle Massarelli Dr. Véronique Provencher Professeure titulaire Chercheure Centre NUTRISS Institut sur la nutrition et les aliments fonctionnels FSAA - École de nutrition Université Laval
10:15-10:35	Break (20 mins)
10:35-10:40 AM	Session 4: Dietary Exposure and Contaminant Assessment Moderator: WenYen Juan (5 mins)
10:40-11:00 AM	Kellie Casavale Expanding Efforts on Nutrient and Contaminant Composition of Foods
11:00-11:20 AM	Dana Hoffman-Pennesi U.S. FDA's Total Diet Study: Cadmium, Lead, and Nutrient Element Concentrations in Foods
11:20-11:40 AM	Judi Spungen U.S. FDA's Food Disaggregation Database (FFDD): A New Resource for Dietary Exposure Assessment
11:40-12:00 PM	Pamela Pehrsson New Research in Nitrate and Nitrite Content of Foods, Beverages, and Dietary Supplements
12:00-12:50 PM	Lunch (50 mins)
12:50-1:10	NNDC Recognition Award Honoring Dr. Lisa Harnack Introduction by Pamela Pehrsson
1:10-1:15 PM	Session 5: Dietary Intake Assessment and Nutrition Inequalities Moderator: Diane Mitchell (5 mins)
1:15-1:35 PM	Joy Hutchinson The Process of Scoring Dietary Intake Data Collected with ASA24 Using HEFI-2019
1:35-1:55 PM	Julie Hess Comparing Shelf Stability of Relatively Processed and Relatively Unprocessed Western Diets
1:55-2:15 PM	Stephanie Wilson Mapping Dietary Data to FooDB Reveals Associations between Polyphenol Intake and GI Inflammation
2:15-2:35 PM	Yutong Chen Trends in Health Disparities: Individual-level Dietary Intakes in the United States and China, 1999-2015
2:35-2:55 PM	Tina Irrer Closer to Zero: Incorporating Health Equity into Public Health Activities
2:55-3:15	Break (20 mins)
3:15-3:20 PM	Session 6: Consumer Behavior and Dietary Guidance Moderator: Thea Bourianne (5 mins)
3:20-3:40 PM	Natalia Rebolledo Changes in the Proportion of Regulated Products and Critical Nutrient Content of Packaged Foods and Beverages After the Implementation of the Final Phase of the Chilean Food Labeling Law
3:40-4:00 PM	Bridget Hollingsworth Nutrients of Concern Decrease Three Years After Chilean Food Labeling & Marketing Law Implemented
4:00-4:20 PM	Deepesh Pandey Nationally Representative Adult and Children's Calcium Dietary Supplements (DS): Nutrient Strength
4:20-4:40 PM	Dylan Bailey Exploring Protein Dietary Guidance Statements: A Consumer-Centric Pilot Study
4:40 PM	Day 2 Wrap-Up
	NNDC Steering Committee Meeting
	Evening Activity Dinner in the Italian district

Time	Day 3 - Thursday, May 23 2024
8:00-8:30 AM	Registration & Breakfast Poster Viewing
8:30-8:40 AM	Day 3 Opening Remarks Isabelle Massarelli, Local Arrangements Chair
8:40-8:45 AM	Session 7: Nutrient Variability Moderator: Judi Spugen (5 mins)
8:45-9:05 AM	Lisa Harnack Plant-Based Milk Alternative Products are Highly Heterogeneous in Nutrient Composition
9:05-9:25 AM	Lisa Harnack Snack and Meal Replacement Bars Available in the U.S. Marketplace are Heterogeneous in Macronutrient
9:25-9:45 AM	Xianli Wu Expanded Analytical Data for the USDA/ODS-NIH Database for the Purine Content of Foods
9:45-10:05 AM	Kathryn Hopperton Comparing Values of Human Milk Nutrient Composition for use in Food Composition Databases
10:05-10:20 AM	Break (20 mins)
10:20-10:25 AM	Session 8: Technology and Linkages in Dietary Assessment Moderator: Julie Eichenberger (5 mins)
10:25-10:45 AM	Bingjie Zhou Advancing Nutrition Data Dashboards: A Standardized Framework for Evaluation and Enhancement
10:45-11:05 AM	Birdem Amoutzopoulos A New Updated Food Grouping System for the UK National Diet and Nutrition Survey
11:05-11:25 AM	Kai Blumberg Development of a Novel Minimum Information Standard for Food Composition Data
11:25-11:45 AM	Kirsten Herrick New Linkages for the NCI's Dietary Assessment Tools: Diet History Questionnaire (DHQ) and Dietary Carbon Footprints and Automated Self-Administered 24-hour Dietary Assessment Tool (ASA24) and Nova
11:45-12:00 PM	Closing Remarks Pamela Pehrsson Oral Presentation Awards and Poster Awards Lauri Byerley
	Boxed Lunch